Hozzávalók (8 személyre):
1 kg finomliszt
6 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
4 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő vagy 2 tasak szárított élesztő
600 ml víz (langyos)
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe és addig keverjük amíg el nem olvad. Hozzáadjuk a cukrot és az olívaolajat is. A lisztet és a sót összekeverjük, és a vizet folyamatosan adagolva rugalmas, de nem túl kemény tésztát gyúrunk (kézzel vagy géppel) kb. 8-10 perc alatt.
Miután kész a tészta, 6-8 kis cipót formázunk belőle.
Egy tálba tesszük a gombócokat amit enyhén nedves konyharuhával vagy folpackkal letakarunk, hogy ki ne száradjanak. Meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük őket.
Ez idő eltelte után a megkelt cipókat kézzel vagy nyújtófával ízlés szerinti vékonyságúra nyújtjuk, és olajozott tepsibe tesszük. Ezek után a pizza fajtájától függően paradicsomszószt vagy olívaolajat teszünk rá. Majd jöhet a feltét ízlés szerint, de túl sokat ne tegyünk rá (főleg ha vékonyra nyújtottuk), mert eláztatja a tésztát.
Ezután előmelegített forró sütőben 230 fokon kb 10-15 percig süssük amíg a széle aranybarna nem lesz.
Süthetjük a pizzát úgy is, hogy miután rátettük a szószt, kb. 8 percre a sütőbe toljuk, majd kivesszük, és a feltéteket ekkor rakjuk rá, majd további 5-6 percre (vagy ameddig szükséges) visszatesszük a sütőbe.
Csülök ropogósan vagy "egy tál" módra, és más finomságok... Ne hagyd ki a Nagyszénás vendéglő változatos étlapját!
Az apró vendéglőben a szemed előtt készül a pizza - próbáld ki a ház specialitását, az "András pizzáját"!