Hozzávalók (2-3 személyre)
2 kicsontozott, sertés hátsó csülök
4-5 ek olaj
4-5 gerezd fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
1 mk őrölt kömény
Elkészítés:
Elkészítés előtt a csülökcsontot érdemes kiszedni, vagy a hentessel kivetetni belőle, mert megrövidíti az elkészítési időt. Ha mégis csontosan, egészben szeretnénk elkészíteni a csülköket, akkor valamivel több idő kell, hogy puhára főjön.
A csülköt megtisztítjuk, az esetleges szőröket leperzseljük, vagy egy borotvával eltávolítjuk. Mindkét csülköt kettőbe vágjuk (kivéve ha csontjával, egészben sütjük!), és alaposan besózzuk.
Egy magasabb falú serpenyőben az olajat megforrósítjuk, és beletesszük a besózott csülköket. Időnként forgatva megpirítjuk, míg mindenhol szép aranybarna színt kap.
Ezután fazékba tesszük, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy ellepje. A serpenyőben maradt zsiradékot is hozzáöntjük. Újból sózzuk, őrlünk rá borsot, hozzáadjuk az őrölt köményt és a fokhagymát is, és kb. 2,5-3 óra alatt puhára főzzük. Ha kuktában készítjük, harmad annyi idő, kb. 1 óra alatt megfő.
Előmelegítjük a sütő grilljét. Kivesszük a főzőléből a megpuhult csülköket, és egy tepsire helyezzük őket, a nagyobb darab bőröket bevagdossuk. Betesszük a sütőbe a grill alá, és ropogósra sütjük.
Csülök ropogósan vagy "egy tál" módra, és más finomságok... Ne hagyd ki a Nagyszénás vendéglő változatos étlapját!