Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Nagyszénási turistaház emlékmű
A Budai-hegység egyik legvadregényesebb vidékére, a Nagykovácsitól északra magasodó Nagyszénásra már a XIX. sz. végén turistaút vezetett.

Nyáron kirándulók, télen síelők látogatták a sziklagyepes csúcsot.

A szélvédett, északkeleti oldalában állt manzárdos, üvegverandás turistamenedékhely építésének történetét az "A Nagyszénási turistaház" c. írásból (Turisták zsebkönyve, 1967) idézzük fel:

"... a Munkás Testedző Egyesület tagjainak nem volt pénze, csak lelkesedése, és mégis...kétkezi munkával létrehozták a menedékházat. Rengeteg áldozat, munka, küzdelem kellett a felépítéséhez. Bekapcsolódott az építkezésbe Szabó Imre (1877-1928), az egyesület elnöke, szociáldemokrata országgyűlési képviselő is. Az egyesület mintegy kétszáz tagja kora reggeltől késő estig tartó, valóságos rabszolgamunkával szállította fel az anyagokat az építkezés színhelyére. 1926 tavaszán elkészült a maga egyszerűségében is kedves és szép menedékház. 1927-ben két új helyiség - veranda és hálóhelyiség -, 1934-ben az épület északi oldalán egy nagy, világos csupaablak étterem épült... Önzetlen munkájukat, helytállásukat örökké hirdeti majd ez a menedékház."

A munkássághoz, az igazi baloldalhoz kötődő egyesület alkoholt nem árusító turistaháza sem kerülte el az államosítást (1949), a TKV birtokába került. Az épületen a következő 25 évben - ha csak a "mozgalmi" múltat megörökítő emléktábla avatását (1959) nem tekintjük annak - lényeges fejlesztés nem történt, állapota leromlott.

"Munkásturisták áldozatkészségéből épült. Azóta is kedvelt kirándulóhelye a munkástörténeti hagyományokat kegyelettel őrző régi harcos természetbarátoknak. Szolgáltatás: világítás agregátorról, mosdótál, melegétel konzerváruból." - e nomád körülményekről a TEV (Turista Ellátó Vállalat, a TKV utódja) 1973-ban kiadott füzete számolt be. A cég megszűnését (1975) követően a ház még a társaihoz hasonló "vendéglátóipari kálváriát" sem járta be, azonnal sorsára hagyták - így kifosztották...

A "Másfélmillió lépés Magyarországon" c. tévésorozat vérlázító filmkockáinak forgatását (1979. szept 9.) követően a romokat a hatalom - saját gyökereit sem tisztelve - ledózeroltatta. Lelkiismeretüket az 1980-as évek elején, egy házfalat rakó alakokat ábrázoló "emlékmű-kompozíció" építésével nyugtatták meg. Ma is ott áll a turistaház helyén.

 
A cikkben felhasznált források
  • Cartographia Budai-hegység turistakalauz
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!