Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Cigánypecsenye fokhagymamártással
Bár a cigánypecsenyét klasszikusan "csak" fokhagymásan, mártás nélkül készítik, itt egy különleges recept változat - készítsd el otthon, vagy gyere és kóstold meg Nagykovácsiban.

Hozzávalók (2 személyre):

2-4 db vékony szelet, csont nélküli sertéstarja
2-3 gerezd fokhagyma
liszt
fűszerpaprika
olaj
15 dkg szalonna

őrölt fekete bors

Elkészítés:

Tanácsos előző nap kiklopfolni a húst, bevagdalni az oldalukat, hogy ne ugorjanak össze sütés közben.

Sózzuk, borsozzuk. A fokhagymákat fokhagymatörőn törjük át, keverjük el néhány evőkanál olajjal és dörzsöljük be vele  a szeleteket. (Nem kell nagyon fokhagymásra, hiszen fokhagymamártást is készítünk mellé.) Hagyjuk állni lefedve másnapig.

A hús kisütése előtt paprikás lisztben forgassuk meg a szeleteket. Egy (mélyebb) serpenyőben süssük ki a csíkokra vágott szalonnát, majd vegyük ki őket szűrőkanállal. A húsokat kettesével pár perc alatt hirtelen süssük meg, utána vegyük ki az edényből.

Ha az összes megpirult, akkor újra tegyünk bele a serpenyőbe, csak most már vizet (vagy alaplevet) is öntsünk rá kb. 2 dl-t. Fedő alatt pároljuk puhára, vigyázva, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk, nehogy odaégjen a hús.

A fokhagymamártáshoz:

2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 2 evőkanál liszt, 3—4 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só.

Zsemleszínű rántást készítünk a lisztből és a zsiradékból. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük, vízzel felengedjük, megsózzuk és jól felfőzzük. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt.

Rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk a húst, a mártással meglocsolva, végül a tetejére rendezve a szalonnacsíkokat.

 
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!