Hozzávalók (2 személyre):
2-4 db vékony szelet, csont nélküli sertéstarja
2-3 gerezd fokhagyma
liszt
fűszerpaprika
olaj
15 dkg szalonna
só
őrölt fekete bors
Elkészítés:
Tanácsos előző nap kiklopfolni a húst, bevagdalni az oldalukat, hogy ne ugorjanak össze sütés közben.
Sózzuk, borsozzuk. A fokhagymákat fokhagymatörőn törjük át, keverjük el néhány evőkanál olajjal és dörzsöljük be vele a szeleteket. (Nem kell nagyon fokhagymásra, hiszen fokhagymamártást is készítünk mellé.) Hagyjuk állni lefedve másnapig.
A hús kisütése előtt paprikás lisztben forgassuk meg a szeleteket. Egy (mélyebb) serpenyőben süssük ki a csíkokra vágott szalonnát, majd vegyük ki őket szűrőkanállal. A húsokat kettesével pár perc alatt hirtelen süssük meg, utána vegyük ki az edényből.
Ha az összes megpirult, akkor újra tegyünk bele a serpenyőbe, csak most már vizet (vagy alaplevet) is öntsünk rá kb. 2 dl-t. Fedő alatt pároljuk puhára, vigyázva, hogy az elpárolgott vizet pótoljuk, nehogy odaégjen a hús.
A fokhagymamártáshoz:
2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 2 evőkanál liszt, 3—4 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só.
Zsemleszínű rántást készítünk a lisztből és a zsiradékból. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük, vízzel felengedjük, megsózzuk és jól felfőzzük. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt.
Rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk a húst, a mártással meglocsolva, végül a tetejére rendezve a szalonnacsíkokat.
Egy jó fröccs nyáron a cserépfedeles kerti házikók alatt a padon, vagy egy házias egytálétel a napsütötte teraszon - ki kell próbálnod!