Hozzávalók (4-6 személyre):
2 db közepes fej hagyma
3 ek. olaj
pirospaprika
só
kömény
babérlevél
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2-3 gerezd fokhagyma
30 dkg marha- vagy sertéshús (esetleg vegyesen)
20 dkg füstölt hús
30 dkg szárazbab
30 dkg burgonya
1 nagy (vagy 2 kisebb) édes paprika
1 db csípős paprika
A nokedlihez:
1 db tojás
5 csapott ek. liszt
3 dl víz
só
Elkészítés:
A babot és a füstölt húst előző nap beáztatjuk.
A húsokat kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát zsiradékban megpirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, kevés vizzel felengedjük, és hozzáadjuk a kis kockákra vágott édes paprikát, a fokhagymát és a sót. Tetszés szerint köménnyel és babérlevéllel is ízesíthetjük. Miután felfőtt beletesszük a babot a füstölt hússal. Félig főzzük, mikor beletesszük a friss húst is. Ha szükséges pótoljuk a vizet, hogy éppen ellepje.
Míg fő a hús, a tojásból és a lisztből 3 dl vízzel nokedli tésztát készítünk. Az összetevőket egy edénybe mérjük, és fakanállal lassan, csomósra keverjük a tésztát. Ha túl kemény lenne, kis vízzel még lágyítható.
Ha a hús puhulni kezd, megtisztítva és karikára vágva tesszük a levesbe a zöldséget. Amikor a leves majdnem készen van, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és azzal lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész a leves, felengedjük vízzel, és beleszaggatjuk a nokedli tésztát. (A nokedli akkor kész, ha feljött a víz színére. Ne főzzük túl a nokedlit, lisztes íze lesz!) Újra felfőzzük a levest, és forrón tálaljuk - ízlés szerint karikára vágott csípős paprikával.
Egy jó fröccs nyáron a cserépfedeles kerti házikók alatt a padon, vagy egy házias egytálétel a napsütötte teraszon - ki kell próbálnod!