Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Marhapörkölt
Mi az ízletes, puha marhapörkölt elkészítésének a titka? Próbáld ki a mellékelt receptet, vagy gyere és kóstold meg, hogyan készül Nagykovácsiban.

Hozzáválók (4 személyre): 

60 dkg marhahús, 
2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 
1 fej hagyma, 
édes-nemes paprika, 
só, 
paradicsom, 
csöves paprika.

Elkészítés: 

Pörköltnek a marhahús lágy részeit használjuk, mert ezek puhábbak, ízletesebbek, zamatosabbak. Ilyenek a lapocka, lábszár, a bélszín vége (pacsni). Jó, ha vegyes húsrészekből készítjük.

A húst hártyáitól jól megtisztítva, 2 cm-es kockákra daraboljuk. A középnagyságú hagymát apróra vágjuk, zsiradékban megfonnyasztjuk, megszórjuk egy púpos kávéskanál paprikával, vigyázva, hogy a paprika meg ne égjen, ezért a húst is azonnal hozzáadjuk. Pár percig kevergetjük, hogy a hús minden oldalról átsüljön. Majd megsózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje, s jól lefedve pároljuk.

Ha a vizet elfőtte, újra öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap, pedig a pörkölt rövid lében párolt hús. Főzési ideje kb. 2 óra. Kuktában ugyan jóval rövidebb idő alatt készül el, de ezalatt a hagyma nem olvad szét, tehát a levet nem sűríti kellő mértékben, ezért nem ajánlatos benne főzni. Adhatunk hozzá ízlés szerint 1—2 paradicsomot, zöldpaprikát, télen kevés paradicsomlevet vagy lecsót.

Ha a vizet elfőtte, s már majdnem puha, zsírjára sütjük, lepirítjuk, pár percig kevergetjük, s kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. A leve se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A húst túl puhára ne főzzük, mert összeesik és 

nem gazdaságos a tálalása. Ha nem tálaljuk azonnal, a lábast helyezzük vízgőz fölé jól lefedve, hogy a leve el ne apadjon. 

Mély edényben tálaljuk, tetejét díszíthetjük karikákra vágott erős csöves zöldpaprikával. 

Külön tálban adjuk melléje a köretet: sós vízben főtt burgonya illik hozzá, de köríthetjük galuskával, rizzsel, esetleg makarónival is. 

Víz helyett adhatunk hozzá kevés vörös bort is.

 
A cikkben felhasznált források
  • Horváth Ilona: Szakácsköny
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!