Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
A Kéktúra útvonalán a Nagy-Szénásra
Az országos Kéktúra a Remete-szurdok felől érkezik Nagykovácsiba, és a Nagy-Szénásra tart. Nagykovácsiból indulva a Zsíroshegyen érdemes becsatlakozni a Nagy-Szénás csúcsára induló turistaútra.

Nagykovácsi központjából (63-as busz Nagykovácsi községháza megálló) először a zöld (Z) jelzésen kell elindulni, mely a temető és az új református templom mellett elhaladva kapaszkodik fel a Zsíroshegyre.
A Bánya utcán majd a Zsíroshegyi úton haladva elhagyjuk a Kálvária kápolnát, és nemsokára elérünk egy balra nyíló földutat. Itt csatlakozhatunk a Nagy-Szénásra vezető kék jelzésre.

Az út első szakaszán elhaladunk a Felső-Zsíroshegyre telepített rádiótorony mellett. Kevéssel előtte, jobb kéz felé, padokkal kialakított erdei pihenőt, piknikezésre alkalmas helyet találunk.

A kék jelzésen tovább haladva elérjük a fokozottan védett természetvédelmi terület határát (sorompó), innen a turistaút együtt halad a Nagyszénási tanösvénnyel. Útközben jobb oldalt egy kilátópontról szép kilátás nyílik az Alsó-Zsíroshegyre.

A Nagy-Szénás csúcsa alatt az út az egykori Nagyszénási Turistaház emlékművéhez vezet, ahol újabb erdei pihenőhelyet is találunk. Innen kapaszkodhatunk fel a Nagy-Szénás körpanorámás csúcsára, ahonnan felejthetetlen kilátás nyílik.

A kék jelzés a Nagy-Szénásról a Kutya-hegy nyergén ereszkedik a Kutya-hegy felé. Mielőtt ezt elérnénk, a kék jelzés elfordul Piliscsaba irányába, azonban a kék plusz (K+) jelzést követve visszatérhetünk Nagykovácsi felé: a vadkerítés kapuját elérve az út a sárga jelzésbe (S) csatlakozik, ahol az ún. Fehér útra érkezünk, melyen visszatérhetünk Nagykovácsiba.

Nagykovácsiba érve elhaladunk a Kossuth utca végén álló kőkereszt mellett, majd a római katolikus templomot és a világháborús emlékművet elérve érkezünk meg a főtérre.

 
Látnivalók útközben
 
Római katolikus templom

Nagykovácsi főterén áll az 1746-ban felszentelt római katolikus plébániatemplom, melynek barokk épülete országos műemlék.

Temető

Nagykovácsi temetőjében számos régi sváb sírkövet, a fák között megbújva pedig egy antik, ló vontatta halottaskocsit is felfedezhetünk.

Új református templom

A régi, parasztházból átalakított református templom helyett a helyi gyülekezet 2007-ben új templom építéséről határozott.

Kálvária

A Zsíroshegyi úton haladva a régi Kálváriából megmaradt kápolna elé érkezünk. Az út mentén 1832-től emeltek stációkat, kis, képpel ellátott kápolnácskákat.

A Nagy-Szénás csúcsa

A Nagy-Szénás kupolaszerű, sziklagyepes csúcsa felejthetetlen körkilátást nyújt.

Nagyszénási turistaház emlékmű

A Budai-hegység egyik legvadregényesebb vidékére, a Nagykovácsitól északra magasodó Nagyszénásra már a XIX. sz. végén turistaút vezetett.

Kőkereszt a Kossuth utca végén

A Kossuth Lajos utca - Telki út kereszteződésében régi kőkereszt áll.

Világháborús emlékmű

Az I. és II. világháború nagykovácsi áldozatainak emlékműve a település központjában, a római katolikus templom előtt áll.

A Nagy-Szénás tanösvény

A Nagykovácsiból induló, összesen 2,1 km hosszú és kb. 1,5 óra alatt bejárható tanösvény betekintést nyújt az 1965-óta Európa Diplomával büszkélkedő Szénás-hegycsoport ritka természeti kincsekkel tűzdelt világába.

 
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!